Det är tredje året i följd som Caroline Eriksson som är lantbrukare på Öland tvingas stödutfodra djuren eftersom betet torkat bort. Foto: Karin Ahlgren

Ölands lantbrukare lider – finns ingen mat till djuren

Uppdaterad
Publicerad

Torkan och värmen i sydöstra Sverige har skapat stora problem för många lantbrukare i Kalmar län. Många tvingas stödutfodra sina djur eftersom det inte längre finns något bete.

Det är det tredje året i följd som situationen för lantbrukare i Kalmar län är så svår. För lantbrukaren Caroline Eriksson på Öland har det inneburit att hennes och sambons djur inte har något bete alls.

– Vi får helt enkelt stödutfodra här på våra beten och det har vi gjort nu i några veckor, säger hon.

Ännu en sommar med torka

För henne och för många andra lantbrukare på Öland innebär den här sommaren ännu en sommar som torkat bort.

– Det började ju 2018, med den extrema värmen och torkan, då brändes gräset ner så det mesta dog. 2019 kom det mest ogräs och i år har vi just ingenting, säger hon.

– Så det blir det tredje året som vi måste stödutfodra.

”Floran har förändrats”

Hennes kor har sitt bete på alvarsmarker på Öland. När hon visar runt så frasar sönderbränt gräs under fötterna där vi går. Kala träd kantar beteshagen, det dammar från jorden och det är varmt.

– Tidigare så har det vuxit gräs här men nu växer just ingenting, bara lite lök och lite örter. Så floran har förändrats.

För hennes del har de senaste årens svåra torka gjort att de dragit ner på antalet djur, eftersom de inte har mat åt så många längre.

Caroline är ordförande för LRF i Borgholm och har insyn i hur situationen ser ut för andra lantbrukare i trakten.

– Efter tre år så här, är det ingen som har något i lager längre. Så jag skulle vilja säga att det är väldigt illa, säger Caroline Eriksson.

Se den sönderbrända marken i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.