Vårdnadshavare kan vända sig till UD – om barnen förs utomlands olagligt. Genrebild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Utrikesdepartementet svarar om bortförda barnen: ”Kan finnas flera skäl”

Uppdaterad
Publicerad

Älmhults kommun skulle kunna ansöka om hjälp från utrikesdepartementet för att få hem de bortförda flickorna. Att man inte tar hjälp från UD kan ha flera förklaringar, skriver myndigheten till SVT.

Den som har vårdnad över ett barn som har förts utomlands, kan ansöka om återförande genom utrikesdepartementet. I ett fall där barnen är omhändertagna, som det med flickorna från Älmhult, kan socialtjänsten göra ansökan.

– I länder där Haagkonventionen gäller så finns det både ett gemensamt regelverk att arbeta utifrån och en naturlig samarbetspartner, skriver UD:s presstjänst till SVT.

Kan försvåra

Då kan de utländska myndigheterna söka efter barnet som förts bort från Sverige – och ta ärendet till landets domstol. Varför Älmhults kommun inte sökt hjälp från UD i detta fallet – vill kommunen inte svara på.

Och UD svarar bara generellt på SVT:s frågor.

Finns det någon anledning att inte göra en ansökan om ett barn har förts bort?

– Alla ärenden ser olika ut och det kan finnas flera skäl till att personer inte väljer att vända sig till UD. I vissa fall kan en kvarlämnad förälder till exempel ha förhoppning om att man kan nå ett frivilligt återförande och är rädd att det i så fall skulle försvåras om man initierade en ansökan om återförande, skriver myndighetens presstjänst till SVT.

Om det finns misstankar om bortgifte eller annan form av familjerelaterat tvång, kan det också finnas en farhåga om att kontakt med myndigheter riskerar att sätta den utsatta personen i större fara.

KLIPP: Barnen fördes utomlands – kommunen tog inte hjälp av UD

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I vintras uppgav mamman att hon och flickorna befann sig i Turkiet. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.