Idag fattar kommunfullmäktige beslut om försäljningen av hyresrätter Foto: SVT

I dag fattas beslut om stor bostadsförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Inför tisdagens kommunfullmäktige i Växjö har chefsjuristen lämnat svar att kraven på köparen kommer vara svåra att uppfylla.

Växjöbostäders styrelse ska sälja 2069 kommunala lägenheter men med särskilda krav på köparen.

Den blågröna majoriteten vill vid försäljning av Växjös kommunala lägenheter ställa krav på att köparen fortsätter följa den kommunala bostadskön och inte säljer lägenheterna som bostadsrätter.

Lägenhetsförsäljning i Växjö

Oppositionen krävde vid det senaste kommunfullmäktigemötet mer information om dessa krav innan man fattar beslut om försäljningen. Enligt Växjö kommuns egen analys blir dock kraven svåra att uppfylla, skriver Smålandposten.

Oppositionen fortsatt emot

– Nu har vi fått svar från kommunchefen och chefsjuristen – det visade sig i svaret att giltigheten för kraven är kraftigt begränsade. Det går inte att veta om kraven går att uppfyllas, säger socialdemokraten Ola Palmgren.

– Vi är fortfarande emot en försäljning, även om kraven skulle gå att uppfylla. Det känns som detta ändrats från ett krav från den blågröna majoriteten till en diskussionsfråga, säger han.

Slutgiltigt beslut fattas

Växjö kommunfullmäktige beslutade att återremittera beslutet om försäljningen till den 15:e mars.

– Ingenting har förändrats – vi villl genomföra försäljningen, säger centerpartisten Per Schöldberg till SVT Nyheter Småland.

– Man måste ha en öppen ingång. Det går inte att låsa villkor, detta är en förhandling och ingenting är klart.

Han menar att villkoren är tydliga och att man haft offentliga möten med hyresgästerna. Schöldberg berättar att många kommuner gjort likadant.

– Det finns väldigt många hyresgäster som inte är oroliga. Opinionen i ärendet är inte så stark, säger Per Schöldberg.

Lagstiftning kring hyresvärdar och hyresgäster är lika vare sig det är kommunalägt eller privatägt. Det spelar ingen roll ur ett hyresgästperspektivet, menar Per Schöldberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lägenhetsförsäljning i Växjö

Mer i ämnet