Martin Pettersson, gruppchef på trafikpolisen i Kalmar

Svårt att upptäcka rattsurfare enligt polisen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag är det förbjudet att hålla en mobiltelefon i handen samtidigt som du kör bil, oavsett om det påverkar körningen. Men efterlevnaden kommer att vara svår att kontrollera, menar trafikpolisen.

Redan 2013 infördes regler om hur mobiltelefoner får användas under bilfärd: Om mobilsurfandet eller pratandet påverkar körsättet negativt eller gör att föraren brister i uppmärksamhet är det förbjudet, enligt regeln.

Den nya skärpta lagen innebär att det blir brottsligt att bara hålla i mobilen eller en gps till exempel, även om det inte märks på körningen. Och just i det avseendet blir brottet svårare är upptäcka, menar Martin Pettersson, gruppchef på trafikpolisen i Kalmar:

– Det är bara rent visuellt, att polisen ser att föraren håller en mobiltelefon i handen, säger han.

Gäller även blåljuspersonal

Samtidigt är det oftast just körsättet som skvallrar om att föraren kan hålla i en telefon eller navigator:

– Man vinglar, gör häftiga inbromsningar och brister i uppmärksamhet. Om vi misstänker det så stoppar vi fordonet, säger Martin Pettersson.

Förbudet gäller alla bilförare – även blåljuspersonal. Något som fått kritik av Polisens eget huvudskyddsombud. Polisen har dispens från regeln vid utryckningar och nödlägen, men enligt huvudskyddsombudet behöver polisen kunna använda sin kommunikationsradio för hand även vid till exempel spaningsärenden.

”Finns tekniska lösningar”

Men Martin Pettersson på trafikpolisen i Kalmar tycker det är bra att polisen inte har någon generell dispens från reglerna.

– Det finns tekniska lösningar idag som man kan använda i stället, som blåtand till exempel. Jag tycker det är jättebra att man sätter lite krav på tillverkarna av sådana här hjälpmedel. Den tekniska utvecklingen går framåt hela tiden, men det här är kanske en väckarklocka att det behöver gå ännu snabbare, säger han.

FAKTA

Den nya regeln i trafikförordningen träder i kraft första februari 2018. Förare får inte längre hålla mobilen eller annan kommunikationsutrustning i handen samtidigt som de kör ett motordrivet fordon.

”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen.”

4 kap. 10 e § trafikförordningen (2017:1284).

Det är en skärpning av den tidigare regeln som förbjuder att använda exempelvis mobiltelefon eller GPS på ett sätt som gör föraren ouppmärksam och farlig i trafiken.

Brott mot den nya regeln kan innebära böter eller att föraren blir av med körkortet.

Regeln gäller förare av: moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss, lätt lastbil, tung lastbil.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.