Småland Airports vd Ulf Axelsson Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Fortsatt dött på flygplatsen – trots att flygen varit i luften en månad

Publicerad

En månad efter att flygplan började lyfta från Växjö Småland Airport är läget fortfarande dystert. Normalt flyger sex plan om dagen till och från flygplatsen, nu är det sex i veckan.

– 2020 är helkört, och jag tror att första halvåret 2021 också kommer vara tufft, säger Ulf Axelsson som är VD på flygplatsen.

4 juni lyfte första flygplanet efter ett uppehåll på tre månader. Idag går omkring sex flyg i veckan från flygplatsen.

– Normalt har vi sex flighter om dagen. Det är en väldigt stor skillnad.

Fel säsong

Just nu flyger Wizz Air och Ryan Air från flygplatsen, och båda går till mindre orter. För dessa bolag är situationen förhållandevis bra. Men det räcker inte för att väcka flygandet på allvar.

– Om det skulle gå någon linje till exempelvis Amsterdam så skulle det behövas både resenärer från privata sektorn och affärssektorn, säger Ulf Axelsson.

Han tror att personer som reser för affärer kommer att undvika att resa, och att det därför kommer vara svårt att få igång flygtrafiken.

– Jag tror att många företag kommer att skjuta på möten, för man får ju ändå inte besöka varandra som det är just nu.

Behöver hjälp

Viktigast för flygplatsen är att resandet kommer igång igen, men tills dess behöver de hjälp från staten.

– Det är väldigt jobbigt just nu. Nästan alla är permitterade 80% månaden ut, men det räcker ändå inte på långa vägar, säger Ulf Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer