Eva-Lena Kjellson får sällan träffa samma läkare. Hör henne berätta om svårigheterna. Foto: SVT

Svårt sjuka Eva-Lena får träffa olika läkare varje gång

Uppdaterad
Publicerad

Eva-Lena Kjellsson från Växjö har varit sjuk i den ovanliga sjukdomen CMT – en neuromuskulär sjukdom som får musklerna att förtvina hela sitt liv. Hon behöver ofta uppsöka vården för sina besvär, men det är sällan som hon får träffa samma läkare.

Eva-Lena Kjellsson har svårt att röra sig och den ständiga värken gör sig påmind hela dagen. Hon har en obotlig muskelsjukdom som gör att musklerna förtvinar. Sjukdomen kräver täta läkarkontakter, och det är läkarkontakter som ser olika ut varje gång.

Får själv ta ett stort ansvar

Systemet med hyrläkare passar inte Eva-Lena, som ofta själv får fungera som spindeln i nätet och vara drivande i sin egen vård. Hon beskriver systemet som väldigt utmattande.

– Normalt så har jag kanske kontakt med en handfull olika läkare varje månad, säger Eva-Lena Kjellsson.

Eva-Lena vill helst ha en vårdkontakt som känner henne och som hon kan kontakta när hon behöver det.

– När jag är som sämst så orkar jag inte vara den som ska klura ut vilken som ska hjälpa mig med just det problemet jag har i dag. Det är väldigt tröttande och tar mer energi än man orkar med, och då struntar man i stället i det säger Eva-Lena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.