Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveaskog om avverkningar trots utredning till nationalpark: ”Känns inte så dramatiskt”. Foto: Sandra Carlsson/SVT.

Sveaskog om kritiken mot avverkningen ”Känns inte så dramatiskt”

Publicerad

Sveaskog har i samråd med Länsstyrelsen avverkat i Böda ekopark – trots den pågående utredningen till nationalpark. Enligt Sveaskog har man avverkat för att förstärka områdets natur och kulturvärden.

När det beslutades att Böda ekopark skulle utredas till nationalpark bestämde Sveaskog och Länsstyrelsen att skötseln skulle fortsätta enligt den ekoparksplan som idag finns för Böda.

Naturskyddsföreningen anser att man skulle ha väntat med skogsliga åtgärder tills delar av utredningen är klar, men Olof Johansson som är skogspolitisk chef på Sveaskog tycker inte att avverkningen varit så dramatisk.

– De här avverkningarna som skett är som vi ser det i samklang med våra ambitioner med att förstärka områdets natur och kulturvärden.

”Ökar naturvärdena”

I regeringens proposition står att intentionen bör vara att nationalparker bildas i delar av ekoparker som har höga naturvärden och som är lämpliga för att gynna lokalsamhället och för främja turismen.

– Alla överväganden är gjorda utifrån att vi ska sköta detta område för att skapa något bättre framåt, det vill säga öka naturvärdena, säger Olof Johansson.

Han får också stöd av Länsstyrelsen som godkänt avverkningarna.

– Vi hade en dialog med Sveaskog och bestämde att vissa bestånd är okej att göra gallringar i och vissa bestånd lämnar man, säger Martin Unell som är enhetschef på naturskydd på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.