Foto: SVT

Här provodlas sötpotatis i kalla Sverige

Publicerad

Tidigare har man inte trott att det går att odla sötpotatis i Sverige på grund av det kalla klimatet. Det är något som man nu försöker motbevisa.

Tillsammans testar Kunskapsnavet, Länsstyrelsen, Hushållningssällskapet och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) om man kan odla den latinamerikanska rotfrukten i Sverige, i Skogsby på Öland. Det har sina utmaningar, eftersom att den kräver värme, vilket inte alltid finns i överflöd i Sverige.

– Sötpotatis är trendigt idag. De stora snabbmatskedjorna har snappat upp det och serverar det i sina menyer. Det anses vara ett hälsofrämjande alternativ till potatis, säger Cecilia Kilbride, projektledare på Länsstyrelsen, och en av personerna bakom provodlingen.

Till sin hjälp har Cecilia studenter från Kunskapsnavet som studerar lantbruk, och Hushållningssällskapet som bistår med mark och kunskap.

Kräver pilotstudie

Anledningen till att testet görs är att många lantbrukare inte vågar ta risken att investera i sötpotatis, eftersom att man inte vet om det ens är möjligt att odla den här.

– Om man introducerar en ny gröda, då måste man kunna visa ett resultat. Vi hoppas att fler kommer att våga odla sötpotatis efter det här, säger Cecilia Kilbride.

För att hjälpa sötpotatisen att hålla värmen används svarta plastfiltar för att täcka jorden. Det hjälper också för att hålla borta ogräs och hindrar samtidigt vattnet, som sipprar ut ur slangar i marken, från att dunsta.

Stor efterfrågan på hälsoalternativ

Enligt henne ligger projektet helt rätt i tiden. Det finns en stor efterfrågan på marknaden för sötpotatis, och den beräknas bara öka.

– Det är en etablerad gröda som konsumenterna efterfrågar, då tänker vi, varför inte odla den i Sverige?

Näringsmässigt är sötpotatisen väldigt lik den klassiska potatisen, men med mycket lägre glykemiskt index, vilket innebär att det inte påverkar blodsockret lika mycket som potatis. Dessutom har sötpotatisen en annan resurs att bjuda på.

– Det många inte vet är att man faktiskt kan äta bladen. Den ska vara väldigt hälsosam, och äts väldigt mycket i Korea, säger Cecilia Kilbride.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.