Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inger Ekrem, Svensk Trädgård säger att odling har lönat sig historiskt i kristider. Foto: SVT/Carina Johansen/TT

Svensk trädgård: ”Pandemin visar hur sårbara vi är”

Uppdaterad
Publicerad

Odling är av stor betydelse, inte minst i kristider. ”Tittar man historisk så är det ju de med egna täppor, en koloniträdgård, odlingslott, balkong eller egen trädgård som har tillgång till egna odlingytor klarat sig bäst i kriser och det vill vi också se i den här coronakrisen,” säger Inger Ekrem förbundsdirektör för den idella föreningen Svensk Trädgård.

Svensk Trädgård är ett riksförbund med över 32 000 medlemmar och cirka 150 lokalföreningar i hela landet. Under coronapandemin har förbundet, precis som många företag, märkt av ett ökat intresse för odling.

Krisen- ett uppvaknande

– Vi märker det främst på rådgivningen, vi får in fler samtal och mer mejlfrågor in. Det är en dubblering mot vad det normalt brukar vara vid den här årstiden, säger Inger Ekrem och fortsätter:

– Jag tror att fler får ett uppvaknande. Genom hela coronapandemin inser man att vi är rätt sårbara och jag tror att det på sikt kan bidra till ett lyft för den gröna näringen. När man odlar själv så får man en annan medvetenhet om vad som krävs för att få mat på bordet och då får man en annan respekt för det.

Historiskt viktigt med odling

Förutom de positiva effekter som odling tycks ha på hälsan, både psykiskt och fysiskt så säger Inger Ekrem att man också historiskt kan se att de med egen odling är de som genom tiderna klarat kriser bäst.

– Tittar man historisk så är det ju de med egna täppor, en koloniträdgård, odlingslott, balkong eller egen trädgård som har tillgång till egna odlingytor klarat sig bäst i kriser och det vill vi också se i den här coronakrisen.

Hon vill också slå ett slag för att föra odlingstrenden vidare till kommande generationer.

– Vi är i ett generationsskifte där barn idag inte har någon naturlig koppling till det här med jorden. Vi slår ett stort slag för det här med att odla unga odlare, man ska se till att den kunskapen bevaras. Det är framtidens beslutsfattare, framtidens trädgårdmästare och framtidens bönder. De lever nu och de behöver ha satt det fröet som gör att det kan växa helt enkelt, säger Inger Ekrem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer