Svenska kyrkan grävde i fornlämning

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan i Växjö struntade i länsstyrelsens påpekande att det krävs tillstånd för att gräva vid den medeltida kyrkan i Öjaby.

Ett kulturminne i Växjö har skadats i samband med att Växjö kyrkliga samfällighet skulle installera ett nytt värmesystem vid Öjaby kyrka i Växjö.

Öjaby, norr om Växjö vid Helgasjön, har varit bebyggt sedan lång tid tillbaka. Inom Öjaby kyrkogård, finns ett gravfält med 90 gravar vilka har daterats till den senare delen av järnåldern. Själva kyrkan är från medeltiden.

Det planerade arbetet omfattade bland annat grävning av schakt för ledningar mellan församlingshemmet och kyrkan. Något man måste ha tillstånd för när det gäller arkeologiskt känsliga omåden. Trots tydliga krav från länsstyrelsen struntade samfälligheten i att söka tillstånd och byggde anläggningen.

Länsstyrelsen anmäler nu händelsen till åklagarmyndigheten som ett misstänkt brott mot kulturminneslagen.

Det är ännu oklart om något skadades under schaktarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.