Foto: TT

Svenska UD: Rättvisa ska skipas efter mordet på Zaida Catalán

Publicerad

Utrikesdepartementets presskommunikatör skriver i en kommentar till SVT Nyheter att regeringen är beredd att kräva fler åtgärder av FN för att få svar på frågan om vad som hände Zaida Catalán och Michael Sharp.

Under mer än två år har journalisten och författaren Staffan Lindberg arbetat med att komma nära sanningen om varför Zaida Catalán mördades. Nu släpps resultatet av vad han kommit fram till i en ny bok och SVT Nyheter Småland har mött honom för en intervju. Han framför då kritik både mot FN och den svenska regeringen.

– Jag tycker inte att FN gjort tillräckligt i sitt arbete med att utreda vad som hände. Och jag tycker inte att den svenska regeringen gjort tillräckligt för att trycka på FN, säger Staffan Lindberg till SVT.

I sin kommentar till kritiken skriver UD att departementet arbetat intensivt med detta ärende ända från början och att UD har fokus på att klargöra omständigheterna och ställa de ansvariga till svars, bland annat genom nära kontakt med den särskilde utredaren Robert Petit.

Komplicerad miljö

Ärendet tas också regelbundet upp i FN på olika nivåer. Men UD framhåller att det är en komplicerad miljö, där ansvaret att finna de skyldiga ligger hos de kongolesiska myndigheterna.

UD skriver i sin kommentar att deras agerande efter mordet på Zaida Catalán och Michael Sharp grundar sig på fyra prioriteringar: Att fastställa vad som skett, att förövarna ställs till svars, att dra lärdom av eventuella fel som begåtts.

Och att uppmärksamma Zaida Catalán och Michael Sharps arbete och den mycket allvarliga situationen när det gäller mänskliga rättigheter i Kongo, inklusive Kasai-provinserna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.