• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Svenskarnas partis demonstration i Jönköping 2013 Foto: SVT

Svenskarnas parti får demonstrera första maj

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas parti får demonstrera i Jönköping den första maj. Polisen har nu godkänt partiets ansökan om tillstånd.

Förra året blev det kravaller och nu får Svenskarnas parti återigen tillstånd att demonstrera i Jönköping. Men även om polisen skulle befara att det blir oordning i samband med demonstrationerna så räcker inte det för att säga nej, säger Mats Rosenqvist på polisen i Jönköping.

– De grundläggande fria rättigheterna är oerhört starka.

Så ni tvingas med eller mindre att ge tillstånd?
– Det är väl ingen som vill inskränka på de grundläggande fria rättigheterna, men ja, vi tvingas väl att ge tillstånd med tanke på de fria rättigheterna.

Polisen förbereder sig

Ansökan från partiet baseras på förra årets demonstrationer och det är samma demonstrationsrunda som förra året som nu beviljats. Polisen har börjat förbereda sig inför dagen, men de är just nu i ett planeringsstadie och är samtidigt restriktiva med sin planering.

– Exakt hur och var vi kommer att befinna oss kan jag inte säga. Men vi kommer att kalla in poliser från andra polismyndigheter, säger Mats Rosenqvist.

Olika scenarier

Polisen ska nu planera inför olika tänkbara scenarier som kan inträffa.

– Det kan vara tusen motdemonstranter på plats eller inga alls. Det vet vi inte förrän då, säger Mats Rosenqvist.

SvP ställer upp i flera Småländska kommunalval

Visa

Nazistiska Svenskarnas Parti ställer upp i kommunfullmäktigevalet i höst i sex Smålandskommuner.

Nässjö, Vaggeryd, Jönköping, Mönsterås, Alvesta och Emmaboda är de kommuner i Småland där Svenskarnas Parti tänker delta i fullmäktigevalet.

Partiets huvudfrågor i kommunerna uppges vara att kommunerna ska riva upp avtalen med Migrationsverket om flyktingmottagande, att prioritera närproducerat när kommunerna gör upphandlingar och att ”kommunerna blir trygga svenska oaser i ett annars alltmer otryggt mångkulturellt samhälle”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Mer i ämnet