Sverigedemokrat öppnar för kompromiss om invandringspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Kalmar öppnar nu för en kompromiss i invandringsfrågan för att få en oppositionsrådsplats. Miljöpartiet, som sitter på den posten i dag, kämpar för att behålla sitt inflytande.

Det är på ett solindränkt Ängö i Kalmar vi träffar Thoralf Alfsson (SD), när han gör sitt utspel.

– Jag är beredd att diskutera alla frågor, även invandringspolitik, säger han.

Sverigedemokraterna i Kalmar är stärkta av valresultatet, där de blev näst största oppositionsparti, efter Moderaterna. Thoralf Alfsson menar att partiet nu borde få utdelning för detta genom att få tillsätta ett av de två oppositionsråden i Kalmar kommun. Det rör sig visserligen om ett deltidsuppdrag, men skulle ändå utöka möjligheterna för Sverigedemokraterna att bedriva verksamheten med anställda.

– Ju fler vi är, desto större möjligheter har vi att driva vår politik, säger Thoralf Alfsson.

Miljöpartiets inflytande hotat

I Kalmar kommer Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet att fortsätta styra i majoritet. Övriga partier måste förhandla om vem de ska förorda som oppositionsråd, förhandlingar med en oviss utgång i nuläget. Miljöpartiet, som uteslöts från majoriteten under den gångna mandatperioden, riskerar att förlora det mesta av det inflytande de har kvar om de inte lyckats hitta nya samarbeten.

Miljöpartisten Patricia Vildanfors meddelar att partiet inte vill uttala sig i media förrän förhandlingarna är klara. Men Moderaternas förstanamn Christina Fosnes ser tydliga hinder för ett samarbete, nedläggningen av Bromma, till exempel.

– Det är ju en livsnerv för Kalmar, där vi inte har några andra alternativ, säger hon.

Moderat utesluter inte SD-samarbete

Christina Fosnes är tydlig med att det i första hand är de kvarvarande två allianspartierna i oppositionen som hon vill diskutera med. Däremot vill hon inte stänga några dörrar för ett samarbete med Sverigedemokraterna, åtminstone inte innan förhandlingar hållits.

– Vi håller vår linje och kommer att återkomma till hur och var vi vill samarbeta.

Nästa vecka inleds samtalen mellan oppositionspartierna. Det återstår att se vad Miljöpartiets inviter leder till, och vad Thoralf Alfssons öppning för en kompromiss om invandringspolitiken kommer att innebära i praktiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer