Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sune Olsson (SD) om varför han tror att Sverigedemokraterna är så stora i Högsby. Foto: Frida Lindhe / SVT

Sverigedemokraterna har sitt starkaste fäste i Högsby

Publicerad
Val 2022Valresultat

SVT har undersökt partiernas starkaste fästen i Kalmar- och Kronobergs län, när det gäller det senaste kommunvalet. Och när det kommer till Sverigedemokraterna så är de absolut störst i Högsby.

I kommunvalet 2018 fick Sverigedemokraterna 22,41 procent av rösterna, ett resultat som gjorde dem till det näst största partiet i kommunen, efter Socialdemokraterna.

Men trots att SD är så populära i Högsby så är de inte med och styr kommunen. Det gör Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna i minoritet.

– Det är inte konstigt att de är så stora där. Det är en kommun som haft ett mycket stort flyktingmottagande historiskt sett och det är många flyktingar som har funnits kvar, säger Erik Wångmar, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Stort flyktingmottagande

Vid flyktingkrisen 2015 var Högsby en de kommuner i landet som tog emot flest flyktingar sett till befolkningsmängd. Migrationsverket har också haft kontor i Högsby.

– Sedan är Högsby en glesbygdskommun och det är ju framförallt i glesbygden i södra Sverige som SD har sina allra starkaste fästen, säger Erik Wångmar

”Blev gnissel i maskineriet”

Uppfattningen om att kommunens stora flyktingmottagande 2015 har gynnat SD delas av både partiet själva och kommunstyrelsens ordförande Stihna Evertsson (C).

– Det blev gnissel i maskineriet, säger Stihna Evertsson (C).

Hör Stihna Evertsson (C) och Sune Olsson (SD) om varför SD är starka i Högsby i klippet ovan.

Vill plocka fler mandat

Även i det förra riksdagsvalet, 2018, var det många i Högsby kommun som röstade på SD – 26,69 procent.

Efter det kommande kommunvalet kommer kommunfullmäktigeplatserna i Högsby att minskas från 35 till 31. Men SD:s mål är ändå att trots ett bantat fullmäktige behålla alla sina nuvarande 8 mandat.

– Kan vi behålla 8 då har vi ju i praktiken ökat, säger Sune Olsson (SD) som är 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige.

Sverigedemokraterna har sitt starkaste fäste i Högsby kommun, Kalmar län. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet
Mer Småland
Mer Nyheter