Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonathan Sager (SD) säger att arbetet mot moskébygget kommer att fortsätta även om partiet inte skulle nå ända fram när det gäller namninsamlingen. Hör mer i videon. Foto: Hazem Dakel/SVT

Sverigedemokraterna i Kalmar: Arbetet mot moskébygget fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kommer inte att ge upp i sin strävan att stoppa det planerade moskébygget i Norrliden i Kalmar. Det säger ledamoten i kommunfullmäktige Jonathan Sager (SD). Partiet kommer att fortsätta arbetet med att försöka få till en folkomröstning kring moskébygget.

– Vår största utmaning har varit att övertyga tillräckligt många människor att skriva på vår namninsamling. Det var särskilt svårt i början. Trots detta har vi märkt att många människor har stått fast vid sitt stöd och har skrivit på namnlistan, även de som inte nödvändigtvis delar vårt partis åsikter, säger Jonathan Sager (SD).

Arbetet mot moskébygget har pågått sedan februari 2023, med fokus på att partiets medlemmar anser att det avsatta grönområdet inte är en lämplig plats för en moské. För att stoppa byggplanerna har de startat en namninsamling med målet att få till en folkomröstning.

Kalmar

Måste få kommunfullmäktige att säga ja till omröstning

För att nå dit måste man under en period på sex månader samla in underskrifter från tio procent av alla röstberättigade i kommunen, ungefär 5600 stycken. Sedan måste även kommunfullmäktige säga ja till en folkomröstning.

Ordföranden för kommunstyrelsen i Kalmar, socialdemokraten Johan Persson, har tidigare sagt till SVT Nyheter Småland att han är emot att det hålls en folkomröstning kring bygget.

I början av september hade Sverigedemokraterna fått in ungefär 5100 namnunderskrifter. Jonathan Sager säger till SVT att arbetet mot moskébygget kommer att fortsätta även om partiet inte skulle nå ända fram när det gäller namninsamlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet