Emmaboda Energipark ska rymma såväl en solenergipark som vad kan bli Sveriges största batterilager. Bilden tagen i ett annat sammanhang. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges största batterilager på gång i Emmaboda

Publicerad

Det tyska solenergibolaget ib vogt har fått tillstånd att bygga ett batterilager och en mindre solpark strax utanför Emmaboda. Målet är att allt ska vara i drift i början på 2028.

Emmaboda Energipark, som det kommer att heta, har blivit godkänt av Länsstyrelsen i Kalmar län och företaget går nu vidare med att söka nödvändiga bygglov.

– Batterilager kan avlasta och effektivisera elnätet, säger Maja Stenström, projektledare på ib vogt, i ett pressmeddelande, och tillägger.

– Utvecklingen inom energilagring går enormt fort just nu.

Parken omfattar sju hektar och kan rymma 200 MW batterikapacitet, medan det största batterilagret i drift i Sverige i dag har en kapacitet på 12 MW. Begränsningar i det lokala elnätet kan dock innebära att kapaciteten i Emmaboda blir omkring 40 MW.

Planen är att energiparken ska byggas väster om Emmaboda i ett obebyggt område, och enligt företaget ska det ske med så små störningar på djurliv och naturområden som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.