Foto: Arne Forsell/Bildbyrån

Sydsvenska rallyt gasar på – trots nej från Trafikverket

Publicerad

Sydsvenska rallyt kommer att köras som planerat trots Trafikverkets tidigare besked om att säga nej till vissa av delsträckorna på allmän väg. Nu kommer rallyt istället köras på privata och kommunala vägar.

Det var den 22 februari i år som beskedet från Länsstyrelsen slog ner som en bomb hos tävlingsansvarige Anders Martinsson. Trafikverket sade nej till att Sydsvenska rallyt skulle köras på allmänna vägar eftersom de kantas av kulturminnen.

– Det har gått bra tidigare år, varför inte i år, ställde sig en frågande Martin Andersson till SVT Nyheter Småland i slutet av februari.

Älmhult

Rallyt genomförs

Men trots nekande svar från Trafikverket började arrangörerna redan samma dag att jobba på en plan B. Det blir ett sydsvenskt rally för 44 året i rad.

– Vi har dragit om sträckan och vi har fått godkännande att köra på privata och kommunala vägar. För vår del innebär det en extra kostnad på drygt 50 000 kronor, säger Anders Martinsson.

Tävlingsansvarige Anders Martinsson är glad över att Sydsvenska rallyt blir av trots tidigare motstånd från Transportstyrelsen. Foto: Rebecca Karlsson

Storpublik väntas

Sydsvenska rallyt lockar uppemot 50 000 besökare till Älmhults kommun och engagerar omkring 500 funktionärer. Arrangemanget innebär en viktigt inkomstkälla för kommunen och näringslivet.

– Flera av hotellen i kommunen är oftast fullbokade under tävlingen, campingnäringen har också ett uppsving på besökare. Om rallyt skulle orsaka några större skador på vägarna kommer Älmhults kommun att stå för kostnaderna, säger Anders Martinsson.

Väcker känslor

Efter att SVT Nyheter Småland uppmärksammat att Sydsvenska rallyt fått avslag på vissa av sträckorna från Trafikverket väckte det ett stort engagemang bland folk.

– Jag blev väldigt förvånad över att flera personer och företag hörde av sig till oss. De ville visa sin stöttning och engagemang på flera olika sätt, det gör mig väldigt glad, säger Anders Martinsson.

Tävlingarna i Sydsvenska rallyt arrangeras mellan den 30 maj och 1 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älmhult

Mer i ämnet