Synnedsatta Somayeh får ingen hjälp

Publicerad

Sedan fem år tillbaka har Somayeh Hassanzadeh, som har en synsvaghet, varit hemma utan sysselsättning. Hon menar att hon väljs bort – både av Arbetsförmedlingen och av arbetsgivare.

Somayeh har en synnedsättning och lider av spänningshuvudvärk på grund av det. Efter gymnasiet började hon plugga, men spänningshuvudvärken gjorde att hon inte klarade av studierna. Sedan fem år tillbaka är hon hemma utan sysselsättning och lever på aktivitetsstöd.

– Det är väldigt hemskt. Man vill så mycket: komma ut, vara självständig. Och när man inte får det känner man sig som en fånge. Man har inte samma människovärde som andra människor.

Somayeh har försökt få sjukersättning från Försäkringskassan men fått avslag. Hon kan heller inte ta studielån eftersom hon inte klarat av sina tidigare studier.

Önskar samhällsförändring

Nu söker hon någon form av sysselsättning, helst av allt vill hon ha ett jobb. Men Somayeh är kritisk mot Arbetsförmedlingen, där hon tycker att hon bortprioriteras, och får löften som aldrig uppfylls.

– De gör ingenting, säger hon.

Somayeh menar också att det behövs en samhällsförändring i synen på funktionsnedsatta.

– Jag skulle gärna vilja att alla får arbete på lika villkor. I dag är det ett krav att företag anställer både kvinnor och män. Det vore fantastiskt om vi kunde bli mer synliga också i samhället, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.