Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lise-Lott Naess från SRF Kronoberg stötte på många hinder på Storgatan i Växjö. Mest problematiskt för framkomligheten visade sig vara butikernas reklamskyltar utplacerade ute på gatan. Foto: SVT/Sunday Christopher

Synskadade sågar framkomligheten i Växjö Centrum

Uppdaterad
Publicerad
Synskadades Riksförbund Kronoberg ger framkomligheten i Växjö centrum ett nedslående betyg. Butikernas gatupratare pekas ut som ett stort problem men många av dessa har tillstånd från kommunen och polisen. Kommunen överväger nu att se över sina riktlinjer.

På tisdagsförmiddagen vandrade synskadade från Synskadades Riksförbund SRF Kronoberg längs Storgatan i Växjö. 

– Två av fem! Det är betyget jag kan ge gatan här när det kommer till framkomlighet för de synskadade, säger Jan Karlsson, distriktsombudsman vid SRF Kronoberg.

Vita käppens dag firas idag över hela världen för att uppmärksamma de synskadades situation. Under sin vandring i Växjö centrum kunde SRF identifiera ett återkommande hinder.

”Kan göra sig rätt illa om man går in i dem”

– Det är de här reklamskyltarna utanför butikerna som står i vägen för oss. De är tunga, hårda och man kan göra sig rätt illa om man går in i dem, säger Lise-Lott Naess, från synskadades riksförbund SRF.

Många näringsidkare på Storgatan har tillstånd att ha sina skyltar ute på gatan i anslutning till verksamheten. Foto: SVT.

Hind Salah är näringsidkarna på Storgatan och hon har en reklamskylt utplacerad utanför sin butik.

– Jag förstår att de upplever skylten som ett stort problem men jag har faktiskt tillstånd från kommunen och polisen för att ha den utanför min butik, säger hon.

Lise-Lott Naess önskar att skyltarna stod två meter ifrån husfasaden så att hon slapp runda dem flera gånger om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet