Tåg kolliderade med traktor – tre till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer fördes till sjukhus efter att ett persontåg kolliderat med en traktor på Stångådalsbanan mellan Berga och Blomstermåla i Högsby kommun på torsdagskvällen.

Olyckan inträffade i Ruda vid halvåttatiden. Enligt SOS Alarm fördes två personer till sjukhus med ambulans. Enligt polisen fördes ytterligare en person till sjukhus senare.

– Det är lokföraren, ytterligare en person i personalen samt traktorföraren som har förts till sjukhus, med oklart skadeläge. Inga andra personer på tåget ska ha skadats, säger Rickard Lundqvist på polisens ledningscentral.

Han kan inte säga hur olyckan gått till, men att man i nuläget inte misstänker något brott.

Passagerare evakueras

Ungefär 40 passagerare befann sig ombord på tåget vid olyckan och de skulle under kvällen evakueras med bussar.

Tåget stod efter olyckan mellan 400 till 500 meter från närmsta körbara väg, vilket försvårade evakueringen.

– De kommer att behöva gå längst spåret och det finns också personer i rullstol bland passagerarna och de måst köras med hjälp av fyrhjuling, säger Jonas Neldemyr inre befäl på räddningstjänsten i Högsby.

Olyckan ska ha inträffat på en obevakad övergång.

Inställda tåg

All tågtrafik mellan Blomstermåla och Berga stoppades efter olyckan. Vissa tåg kommer bli inställda på hela sträckan mellan Kalmar och Linköping.

Trafiken beräknas kunna gå som vanligt under fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer