Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Stormen Malik ställer in tåg i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Malik drog in över Kronobergs och Kalmar län under lördagskvällen. Trafikverket stänger därför ner tågtrafiken på fler banor – även under söndagen och måndagen .

Stormen Malik som under lördagen drog in över södra Sverige och i Småland är på nivå gul, vilket är den lägsta vädervarningen. Kraftiga vindar förväntas under natten på över 25 sekundmeter i hela området.

Det gör att Eon har höjt beredskapen och förväntar att många strömavbrott kommer att behöva åtgärdas.

– Vår beredskap är god, men för en del riskerar felavhjälpningen tyvärr att bli utdragen till dess att stormen passerat. Vid de vindstyrkor som SMHI varnar för är det helt enkelt för farligt för våra montörer att arbeta på fältet.  Vi fokuserar på att hantera akuta ärenden, som medför fara för allmänhetens liv och hälsa, och begränsar oss i övrigt till att koppla om i nätet under perioden när vinden är som starkast, säger Peter Hjalmar, regionchef Syd.

Uppmanas stanna inomhus

Både polisen och Trafikverket uppmanar dessutom alla som tänkt ge sig ut i bil att tänka sig ordentligt för.

– Mitt råd är att inte ge sig ut på vägarna om det inte är absolut nödvändigt. Fallande träd  och andra föremål som blåser iväg utgör en fara för dig som bilist men även för våra entreprenörer som ska hålla vägarna öppna, säger Annika Canaki.

Trafikverket har också höjt sin beredskap och ställer in flera tåglinjer från lördagseftermiddagen fram till måndag lunch.

– Är det större skador efter vår avsyning av sträckorna kan givetvis tiderna förlängas ytterligare. Det är också en stor säkerhetsrisk att släppa ut personal  när det blåser som mest. Eftersom vindarna ska ha stormstyrka från lördag eftermiddag och en bra bit in på söndagen så har vi också tagit beslut att sänka hastigheten på ett flertal sträckor som vi beräknar kunna hålla öppna, säger Annika Canaki, avdelningschef på Trafikverket i region syd.

Även Gotlandsfärjorna mellan Oskarshamn och Visby ställs in under söndagen.

Följande tågbanor berörs:

• Berga-Oskarshamn/Blomstermåla – Mönsterås, från lördag klockan 16 till måndag 12

• Nässjö – Hultsfred, från lördag klockan 16 till måndag klockan 12 

• Tjustbanan, Linköping-Västervik, från lördag klockan 17.30 till måndag klockan 12 

• Stångådalsbanan, Kalmar – Linköping, från lördag klockan 17.30 till måndag klockan 12 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.