Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är den främre hjulupphängningen som har hoppat ur,” säger Bengt Olsson, presschef till Trafikverket. På torsdagskvällen var det ännu oklart hur stora konsekvenser olyckan kommer få på tågtrafiken mellan Kalmar och Linköping över jul. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Tåg körde på träd utanför Hultsfred – spårade delvis ur

Uppdaterad
Publicerad

Polis, ambulans och räddningstjänst har larmats om en tågolycka i Hultsfred.

Ombord tåget fanns 16 passagerare och två personer ur personalen, enligt Region Kalmar.

– Lyckligtvis ska där inte vara några skadade, säger Kim Hild vid polisens ledningscentral.

Polisen skriver på sin hemsida att det handlar om ett tåg som har spårat ur i höjd med Herrstorpet söder om Hultsfred. SOS fick larmet om olyckan vid klockan 18.29 på torsdagskvällen.

– Generellt vid alla räddningsinsatser, som det här får klassas som med tanke på ärendets karaktär, är det räddningstjänstens primära uppgift att jobba. Vi agerar för att underlätta deras arbete. Det kan handla om att spärra av så räddningstjänsten kan arbeta ifred eller om att plocka in uppgifter, säger Kim Hild vid polisen.

Kört på träd

Katharina Seijsing, trafikchef för tåg på Kalmar länstrafik, bekräftar att såväl personal som passagerare är oskadda. Det rör sig inte heller om någon total urspårning.

– Det är ett norrgående tåg som strax utanför Hultsfred kört på ett träd och delvis gått ur spåret. Men det är ingen fara för att tåget ska välta, säger Katharina Seijsing,.

Tåget har evakuerats och rälsen ska undersökas, för att säkerställa att den inte skadats vid urspårningen.

– Det blir stopp på trafiken åtminstone det närmaste dygnet, säger Seijsing.

Totalt fann det 18 personer ombord tåget när det körde på ett träd och spårade ur. Men ingen inblandad person kom till skada, enligt Region Kalmar och polisen. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Oklart hur länge trafiken påverkas

Enligt Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket, är förhoppningen att skadorna på tågrälsen ska vara av lindrig karaktär. I sådant fall kan tågtrafiken möjligtvis rulla igen redan i samband med morgontrafiken.

– Men det är körigt att titta på spåren så här på kvällen. Vi får se med tiden vad de kommer fram till och hur spåren ser ut. Det kan vara så att det bara är att lyfta tillbaka tåget, säger Björn Olson.

Det är i nuläget oklart hur eller varför ett träd hamnat över rälsen.

– Det är den främre hjulupphängningen som har hoppat ur. Det är inte helt ovanligt att det far iväg träd över vägbanor eller tågspår på vintertid, säger Olsson.

Stationer där tågtrafiken påverkas:

Berga, Hultsfred, Linköping C, Tannefors, Rimforsa, Kisa, Vimmerby, Högsby, Blomstermåla, Kalmar C.

Inställda tåg ersätts med buss, enligt Kalmar länstrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.