Polisen prejade av en personbilen av vägen då han körde för fort. Foto: TT

Internationellt efterlyst kvinna gripen – misstänks ha rövat bort barn

Publicerad

Polisen i Kronoberg grep under natten två kvinnor i en omfattande polisinsats. Den ena kvinnan var internationellt efterlyst för grov egenmäktighet med barn. Polisjakten stoppade tågtrafiken på södra stambanan i närheten av Älmhult under en timme. I bilen satt också två barn.

Båda kvinnorna sitter just nu anhållna i väntan på vidare kontakter med Norge, som utfärdat efterlysningen. Den efterlysta kvinnan är misstänkt för grov egenmäktighet med barn, vilket innebär att man tagit ett barn man inte har rätt att ta.

– Jag vill inte gå in på detalj om vilken relation kvinnan hade med barnen, säger polisens kommunikatör Robert Loeffel till SVT.

Insatsen inleddes med ett efterföljande efter att ledig polis som såg bilen i närheten av Växjö fattade misstankar och larmade patruller.

– Polisen som fattade misstankar hade kännedom om att bilen var efterspanad, säger Robert Loeffel.

Tre flydde till fots – greps med hjälp av hundar

När bilen till slut stannade greps föraren, en kvinna i femtioårsåldern, omedelbart. Övriga tre personer som befann sig i bilen flydde till fots. Polisen kallade då in hundpatruller i sökandet.

– Vi höll på ganska länge och sökte i ett skogsparti och under ungefär en timme stängdes stambanan mellan Diö och Liatorp av, men sen rullade det på igen, säger Magnus Rosholm, inre befäl vid Kronobergspolisen, till SVT Nyheter Småland.

Kvinnan som körde bilen försökte någon gång under händelseförloppet köra på en polisman och är därför misstänkt för försök till grov misshandel. Hon misstänks också för smitning från trafikolycka eftersom hon kört på en polisbil.

Två barn i bilen

Ytterligare en kvinna, också hon i femtioårsåldern, kunde till slut gripas. De andra två visade sig vara minderåriga personer som nu är omhändertagna.

Visste ni att det fanns två barn i bilen?

– Nej, det tror jag inte men det var tur att vi fick stopp på dem. Det är ju inte så lämpligt att köra på det sättet med barn i bilen, säger Magnus Rosholm.

Barnen är nu omhändertagna av de sociala myndigheterna och kommer efter kontroll att lämnas tillbaka till rätt vårdnadshavare.

De båda anhållna kvinnorna är båda norska medborgare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer