Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittskyddsläkare Christian Blomkvist lista vilka riskområden det finns för TBE i Kronoberg. Foto: Jonathan Sseruwagi/SVT, Christian Bruna/EPA

TBE-fall ökar i Sverige – här är riskområdena i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av TBE, Tick Borne Encephalitis, har ständigt ökat de senaste tio åren, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Från att tidigare ha varit ett problem i Stockholmsregionen och vid Sveriges stora sjöar har det nu börjat sprida ut sig. Spridningen syns i hela landet.

FHM:s statistik visar inte på en stor ökning av antalet fall i Småland, men enligt smittskyddsläkare Christian Blomkvist har man ändå kunnat lokalisera riskområden i länet.

– Fallen ökar kraftigt, ungefär en tredubbling när man tittar på riket som helhet, säger han.

TBE blir vanligare

Blomkvist pekar på flera faktorer som kan ha påverkat statistiken, men tror främst att folk blivit bättre på att upptäcka symtomen och anmäla.

– Viruset i sig är vanligare bland fästingarna i större delar av landet. Om man har varit fästingbiten så tänker man på att det skulle kunna vara TBE och söker sjukvård. Även sjukvården är lite mer uppmärksamma på TBE än tidigare, så vi ställer diagnosen oftare.

I klippet ovan: Smittskyddsläkare Christian Blomkvist listar vilka riskområden för TBE som finns i Kronobergs län.

Vad är TBE?

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Det finns vaccin mot TBE.

Symtom

• Huvudvärk

• Muskelvärk

• Trötthet

• Feber

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.