Teater om sex ska lära lärarna

Publicerad

En bög är bara sin sexualitet. En funktionshindrad har ingen sexualitet. Det är två normer som arrangörerna för föreställningen vill ändra på.

På Utvandrarnas hus i Växjö har skolpersonal från runt om i länet samlats för att få en humoristisk sexualupplysning genom teaterföreställningen Sug F*, Slicka K**.

– Den här föreställningen kommer vara en ögonöppnare och inspirationskälla för lärarna. Det finns många lärare som behöver extra stöd och kunskap i sexualundervisningen och vi vill visa att det finns, säger Karin Carlsson, projektledare i På tal om 6.

Sexualupplysning i alla ämnen

Det är Kulturparken Småland som tillsammans med sexualundervisningsprojektet På tal om 6 har arrangerat teaterföreställningen.

Man vill få skolor att bli bättre på att låta sexualundervisningen vara ämnesöverskridande. Att stereotypa könsroller och fördomar ska uppmärksammas och motverkas i allt från matematiken till idrotten.

Kollektivet Potato Potato

– Vi har en utställning med Nina Hemmingsson på Smålands museum och genom hennes illustrationer tar hon upp ämnen som sexualitet, normer och fördomar som vi ville lyfta upp, säger Kulturparken Smålands programansvarige Elina Lööw.

Därför bjöd hon in teaterkollektivet Potato Potato och deras föreställning. Smålandsnytt var på plats och kan bjuda på några sekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer