I praktiken har lägenheterna i seniorboendet Hultgården i Misterhult bara varit tillgängliga för inflyttning i ett par månader, men intresset för att flytta in har varit lågt, säger Richard Bergquist, teknisk chef på Oskarshamn kommun. Foto: SVT/Pressbild

Oskarshamns kommun om tomma seniorboendet: ”Klart det inte är en god affär”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen har bara fått en lägenhet uthyrd i det seniorboende som iordningställts i Misterhult, och intresset är fortsatt lågt.

I november 2021 öppnade möjligheten att anmäla intresse för de fem seniorlägenheterna i bottenplan på gamla äldreboendet Hultgården i Misterhult.

– Det är svagt intresse skulle jag säga, det är ingen kö. Men det kan komma nya givetvis, det handlar om var man befinner sig i livet, säger Richard Bergquist, teknisk chef på Oskarshamns kommun, som ansvarar för uthyrningen.

Tillfälligt flyktingboende

Under större delen av 2022 har dock huset varit upptaget: Efter att kriget i Ukraina bröt ut har lägenheterna iordningställts för ukrainska flyktingar, vilket gjort att man skjutit inflyttningen i seniorboendet på framtiden. Men några flyktingar har inte kommit, och inte heller några fler intresseanmälningar från seniorer.

I februari 2023 flyttade den första, och enda, hyresgästen in.

Värmer upp för en person

– Det är klart att det måste vara lite ensamt för honom, i ett så stort hus, säger Richard Bergquist.

Men hur länge kan ni fortsätta hyra ut till en person i ett så stort hus? Är det hållbart att värma upp till exempel?

– Det är klart att det inte är någon god affär att drifta ett så stort hus med en hyresgäst. Där hoppas vi ju på mer hyresintäkter.

Frågan om övervåningen kan avgöra

Frågan om huruvida det blir ett särskilt boende på övervåningen eller inte kommer troligen påverka hur kommunen väljer att göra även med seniorboendet, tror Richard Bergquist.

– När den frågan landat kommer det säkert bli en diskussion om huset.

KLIPP: Kent, 82 enda hyresgäst på stora boendet i Misterhult: ”Van att vara själv”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet ovan Kent Jakobsson, 82 år, visa det tomma seniorboendet i Misterhult – där han är den enda hyresgästen. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.