Linnéa Johansson och Thea Johansson satsar på guld i Stålbucklan. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Linnéa och Thea satsar på guld i Stålbucklan

Uppdaterad
Publicerad

I morgon gäller det för Linnéa Johansson och Thea Johansson. Då startar hockeyturneringen Stålbucklan. För sista gången får de chansen att spela ungdomsturneringen som betyder mycket för dem.

– Det är bara guld som gäller.

På skärtorsdagen startar Stålbucklan – en ungdomsturnering i ishockey för tjejer upp till 16 år.

I Smålandslaget spelar två av de största stjärnskotten just nu inom svensk hockey – Thea Johansson och Linnéa Johansson, båda 15 år – som trots efternamnen inte är släkt med varandra.

– Nu satsar vi på guld. Vi har kämpat för det här i flera år och det här är sista gången vi spelar i Stålbucklan, säger Thea Johansson.

Har tagit JVM-silver

Tillsammans med Linnéa Johansson tog hon silver i junior-VM i Ryssland tidigare i år och SM-silver med HV71 förra året. Så nog har de båda stora meriter med sig när de nu går in i Stålbucklan för sista gången. Och meriterna innebär att de båda vet vilka förberedelser som krävs inför turneringen.

– Det gäller att få ihop kost, sömn och återhämtning för hela laget och för att kunna hålla som spelare och göra en maxprestation, säger Linnéa Johansson.

Så mycket mer än skola och hockey hinner Thea och Linnéa inte med just nu. Varje dag är det antingen träning eller match.

Hårt klimat på isen

Båda två började spela hockey när de var fem år. Och under de tio år som har gått sedan dess har de sett en stor utveckling för hockeyn på damsidan.

– När vi började spela var det inte så många tjejer som spelade, vi kände knappt några. Men nu är det desto fler, säger Thea Johansson.

Det har ibland varit ett hårt klimat ute på isen genom åren, berättar de, för ibland har de spelat i killarnas lag.

– Vi hört att de säger i motståndarlaget att ”åh, de har en tjej i laget, vi kör ner henne”, säger Thea Johansson.

– Det kanske smäller lite extra när de ser att vi är ute på plan, men då smäller vi tillbaka, säger Linnéa Johansson.

Tillsammans är de ett stöd för varandra.

– Vi står upp för varandra. Vi blir som ett eget team, Linnéa och jag, säger Thea Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.