Thomas är en av tusentals fågelräknare: ”Kul att bidra”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Hultqvist i Brittatorp utanför Växjö är en av ungefär 20 000 människor landet runt som den här helgen hjälps åt att räkna vinterfåglar. Den årliga räkningen startade 2006 och är ett verktyg i strävan att kartlägga olika arters bestånd och utbredning. Två av de fåglar Thomas Hultqvist själv hoppas få syn på är tofsmes och hackspett.

– Det är kul att vara med och bidra med kunskap som sedan kan beskriva förändringar bland fåglarna, säger Thomas Hultqvist, till SVT Nyheter Småland, på frågan varför han är med och räknar.

Thomas Hultqvist är en av alla de tusentals människor, spridda över Sverige, som varje år hjälper till att räkna de fåglar de ser, i arrangemanget ”Vinterfåglar inpå knuten”. Han berättar att han varit med och räknat i minst tio år. De första åren i Halmstad, sedan i Växjö.

– Vilka fåglar brukar vara vanligast i trakterna kring Växjö?

– Talgoxar, blåmesar och pilfinkar är nog de vanligaste, som på många andra håll.

Hoppas på hackspett och tofsmes

Vilka fåglar man kan få syn på på sitt matningsställe beror en del på hur man bor. Den som bor i lägenhet eller i ett vältrafikerat villaområde får kanske hålla till godo med de arter som inte är särskilt skygga medan den som matar på en mer avskild plats kan locka till sig fler arter.

– Men vilka man får se handlar också en del om slumpen. En fågel av en ovanligare art kanske plötsligt kommer till just ditt matningsställe, vid ett tillfälle när du inte är där. Så det gäller att ha lite tur också, säger Thomas Hultqvist.

– Har du någon egen favorit du hoppas få syn på?

Hackspettar är alltid roliga när de kommer fram. De är kul att se. Tofsmes är annan favorit. Den är lite ovanlig och kommer gärna till platser som ligger lite enskilt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.