Rollspelare i aktion. Antikvarie Adam Norman (till höger) har gjort många tidsresor, men aldrig tidigare framåt i tiden. Foto: Agneta Gustavsson

De tog framtiden till Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser Kalmar ut om 50 år? Kan man över huvud taget bo på Varvsholmen när vattennivån höjts med ett par meter? Ja, det var frågan när Kalmar läns museum idag gav sig iväg på en tidsresa... Inte bakåt i tiden som man brukar. Utan framåt.

På Kalmar läns museum pågår just nu ett projekt där deltagarna får testa ett framtidsscenario 2068.

Resan inleds med en initiationsrit. Ett antal människor står i ring i det bleka decemberljuset på Varvsholmen. De håller varandras händer och lyssnar till ledaren som i tanken förflyttar dem 50 år framåt i tiden. Till 2068.

Vetenskapligt projekt

Det ser andäktigt ut, kanske lite flummigt rentav. Men det här är ett vetenskapligt projekt som Kalmar Läns Museum har fått i uppdrag av Unescoprofessor Cornelius Holtorf vid Linnéuniversitetet.

Museifolket har tidigare gjort flera ”tidsresor” och tanken är att testa om samma metodiska arbete skulle kunna fungera även vid forskning om framtiden: 

– Vi har rest till stenåldern, medeltiden och sekelskiftet, men det här är nog första tidsresan vad jag vet som går till framtiden, säger antikvarie Adam Norman.

”De har ju facit”

Projektet utförs i form av ett rollspel. Enligt det scenario man arbetar efter kommer förutsättningarna för Kalmar att ha ändrats radikalt till år 2068. Vattennivån kanske är mer än 1,5 meter högre än idag. Varvsholmen omges av höga skyddsvallar för att man ska kunna fortsätta bo där.

Men ska man det? Ja, det var en av diskussionsfrågorna för dagens deltagare.

På torsdag ska ungdomar från Paradisskolan i Nybro göra samma tidsresa som de vuxna gjorde denna dag. Kommer deras slutsatser att se annorlunda ut?

– Många av eleverna som deltar i morgon kommer ju att uppleva 2068. Så de har ju facit, säger Adam Norman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.