Tim Hammarström från Möckeln utanför Älmhult började sin rallykarriär som kartläsare ÅR 2013. Nu har han bytt sida i bilen och har antagit utmaningen Sydsvenska Rallyt som startar på fredag i Älmhult. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

22-åring från Älmhult kör Sydsvenska rallyt i helgen

Uppdaterad
Publicerad

På fredag står Tim Hammarström från Möckeln utanför Älmhult på startlinjen i Sydsvenska rallyt som avgörs i helgen. Och han har en helt egen körstil som gör att det ska gå riktigt fort på de småländska grusvägarna.

Trots att Tim Hammarström bara är 22 år har han länge haft ett brinnande intresse för att köra rally. Hans karriär i rallybilen började redan 2013, och då som kartläsare.

Men 2017 bytte han sida i tävlingsbilen och nu ska han köra i Sydsvenska rallyt. Och han har en lite annorlunda körteknik

– Jag gör inte som alla andra, jag har en helt egen körstil. Alla som jag har pratat med säger att du måste vänsterbromsa i en framhjulsdriven bil. Du måste bromsa samtidigt som du gasar. Jag har aldrig lärt mig det riktigt, jag ”nitar” bilen innan böjen.

Har aldrig varit rädd

Det går riktigt fort i skogen när vi får åka med Tim på en provrunda på en avlyst grusväg i skogen. Hastighetsmätaren visar nära 100 km i timmen.

– Man får inte vara rädd, det går inte att tänka i de banorna. Då är det lika bra att parkera bilen, det är bara att tuta och köra när man sätter sig ner i bilen och har hjälmen på, det är bara så, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.