Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Tingsryds AIF:s elitlicens säkrad för flera år

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrydsborna har räddat sitt hockeylag.
Tillsammans har man köpt aktier för sex miljoner kronor och säkrat föreningens elitlicens – och sannolikt även framtid. ”Det här är större än Växjö Lakers SM-guld” säger klubbens ekonom.

Tingsryds AIF har nått det uppsatta målet på minst 5 miljoner kronor i försäljning av aktier i sitt bolag. Det innebär att föreningen har säkrat sin ekonomi för kommande säsong och elitlicensen för fortsatt spel i Hockeyallsvenskan är säkrad.

”Trodde jag knappt”

Vid 10-tiden på onsdagsförmiddagen hade föreningens bolag sålt aktier för runt sex miljoner kronor.

– Det är galet och jag är positivt överraskad. Fem miljoner var den lägre gränsen men att vi skulle komma upp på de här nivåerna trodde jag knappt, säger Anders Rungegård ekonom i föreningen.

Tingsryds AIF är en av de Hockeyallsvenska föreningar som haft svårt att klara elitlicensen. Något som SVT Nyheter Småland tidigare rapporterat om.

Bildade bolag

Svenska Ishockeyförbundet ställer inför kommande säsong helt nya krav på klubbarna i Hockeyallsvenskan. Varje förening ska redovisa ett eget kapital på en och en halv miljon för att säkra elitlicensen och fortsatt spel i serien. Annars riskerar laget att flyttas ner en division.

För att klara kapitalkravet beslutade Tingsryds AIF i slutet av mars i år att bilda ett bolag för att där igenom säkra den framtida ekonomin i föreningen. Som minikrav satte föreningen fem miljoner. I dag är deadline för försäljning av aktier och nivån ser ut att stanna en bra bit över.

– Vid en nivå på fem miljoner hade elitlicensen för detta och nästa år varit säkrad. Men i och med att det ser ut som om vi kommer upp på sex och en halv miljon så är licensen säkrad för flera år framåt. Då når vi ett eget kapital på fyra miljoner som är kravet först till 2022, säger Anders Rungegård.

Privatpersoner räddar klubben

Om inte bolaget lyckats nå en nivå över fem miljoner innan dagens datum så var framtiden mycket oklar.

– Det hade funnits en stor risk att vi åkt ner i division ett. Men det är så skönt att slippa tänka på det här på flera år. Det här känns större än Växjö Lakers SM-guld, säger Anders Rungegård.

90 procent av de 550 aktierna som sålts har köpts av privatpersoner och den största enskilda summan ligger på 800 000 kronor. Bland företagen ligger den högsta försäljningen på 500 000 kronor.

– Det var ett tufft mål på kort tid som vi satte upp och det känns jätteskönt och en fantastisk lättnad och stolthet att så många ställt upp, säger Johan Blomster Tingsryds AIF:s ordförande.

Först om drygt en månad ska föreningen redovisa för Svenska Ishockeyförbundet hur ekonomin ser ut och om de klarar kapitalkravet. Men räkenskapsåret räknas till nu den 30 april.

– Det var på håret att vi klarade oss sportsligt och nu precis har vi klarat den ekonomiska biten också. Och det är så häftigt att tänka att AIK sålde aktier i sitt bolag för nio miljoner, och vi i lilla Tingsryd för över sex miljoner, säger Anders Rungegård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kapitalkrav för hockeyn

Mer i ämnet