Tingsryds kommun vägrar släppa på vatten

Uppdaterad
Publicerad

Mieån i Blekinge hotas nu av torrläggning och en hel fiskodling kan komma att dö. Men Tingsryds kommun vägrar släppa på vatten från sjön Mien innan man har utrett frågan.

Mieån i Blekinge i Karlshamns kommun hotas av torrläggning efter en mycket varm sommar. Nederbörden har bara varit hälften av den normala mängden. Därmed riskerar fiskodlaren Tommy Svensson att gå i konkurs och 40 ton regnbågslax kan komma att dö.

Tommy Svensson visar på vattenmätaren som står nedstucken där sjön Mien övergår i Mieån. Den visar att vattennivån ligger en meter under det normala och läget börjar bli akut.

Lägre nivå än på över 40 år

– Sjön är nere på nivåer som inte har mätts upp sedan 1959. Om en vecka, fjorton dagar så rinner det inte längre.  Man har svårt att sova, säger han.

Tommy Svensson vill nu att vatten ska pumpas in från sjön Mien i Tingsryds kommun för att säkra vattenflödet i Mieån. Om den blir torrlagd så kan nämligen inte hans fiskdammar längre få in färskt vatten.

– Fisken kommer att dö en plågsam död för de får syrebrist och hela mitt företag kan gå i konkurs, säger han.

Vattendomar

Sjön Mien, i Tingsryds kommun, som rinner ut i Mieån har också påverkats av den torra sommaren. Där är vattennivån ovanligt låg. Tingsryds kommun är tveksam till att släppa på vatten till Mieån och vill först utreda frågan. De vill gå igenom gällande vattendomar och se till det totala samhällsintresset, innan de släpper på vatten.

Jörgen Larsson, landsbygdsutvecklare på Tingsryds kommun menar att man inte kan hantera uttappning som går emot en fastställd vattendom hur som helst.

– Men vi har i dag börjat tittat på helheten  när det gäller vattendomarna till sjön Mien som är vattentäkt till Karlshamns kommun. Vi tittar också på avtalen mellan Tingsryds och Karlshamns kommuner.

Torra brunnar

Fiskevårdsområdet i sjön Mien är än mer tydliga och ställer sig starkt tveksamma till att tappa Miesjön på vatten.

Sven-Olof Karlborg som är ordförande i fiskevårdsområdet säger att sjön Miens miniminivåer redan har passerats rejält.

– Grävda brunnar kommer påverkas, liksom sjövärmen som tas från sjön som delvis redan ligger ovan vatten. Och laxutsättningen kan bli negativt påverkad, säger Sven-Olof Karlborg.

Vattentäckt

Den tidigare fiskvägen från Mien är alltså näst intill torrlagd. I stället är det nu en liten vattenpassage som förser hela Mieån med vatten.

Men det handlar inte bara om fiskodlingarna utan också om den vilda fisken som även den kan dö ut. Dessutom tar Karlshamns kommun sitt dricksvatten från vattendraget. Karlshamns kommun har i nuläget ingen vattenbrist, men förbereder sig ändå på akuta vattenproblem. Nu för Karlshamns kommun diskussioner med länsstyrelserna i Kronoberg och Blekinge samt Tingsryds kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.