Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Region Kronoberg stänger tio vårdcentraler i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Tio vårdcentraler i Kronobergs län tvingas att stänga helt under kortare eller längre perioder i sommar. Anledningen är bristen på läkare samtidigt som befintlig personal ska ha semester. I Kalmar län stängs bara en hälsocentral.

I dag är endast hälften av de 80 läkartjänsterna i primärvården i Kronobergs län besatta av tillsvidareanställd personal. Det har gjort att situationen inför sommarplaneringen är besvärlig, rapporterar Smålandsposten.

Under sommaren har Region Kronobergs högsta ledning gett klartecken till hyrläkare inom primärvården. Trots det kommer alltså tio vårdcentraler att stänga.

Enligt tidningen stänger följande vårdcentraler:

Moheda vecka 26- 33

Kungshögen i Ljungby flyttas till Sländan vecka 27- 32

Lenhovda vecka 28- 32

Lagan flyttas till Sländan vecka 27- 31

Birka i Växjö vecka 28- 31

Braås flytta till Rottne vecka 28- 31

Dalbo i Växjö flyttas till Centrum vecka 28- 31

Lammhult vecka 30

Strömsnäsbruk 6 juli och sju dagar framåt

Åseda tre dagar

Hälsocentralerna öppna i Kalmar län

I Kalmar kommer samtliga hälsocentraler utom den i Söderåkra att hålla öppet som vanligt. Söderåkra hälsocentral är stängd veckorna 24-33. Patienterna hänvisas till Torsås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.