Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saara Ibrahim, Thilli Bayley och Mela Lepic deltog i turneringen som ordnades av Alvesta Tigers. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Tjejerna har hittat till Alvesta Tigers

Uppdaterad
Publicerad

På bara ett år har basketföreningen Alvesta Tigers gått från tio till 46 aktiva tjejer. Bakom ökningen ligger en medveten satsning från föreningens sida.

– Det var tjejerna själva som ville ha egna träningsgrupper istället för att träna med killarna. Så då gav vi dem det och löste även så de kunde ta sig till träningarna. Intresset har verkligen överträffat förväntningarna, säger Indira Lepic, ordförande i föreningen.

Under lördagen höll föreningen en mindre turnering för att fira framgången och för att ge tjejerna uppmärksamhet. Många kommer från olika kulturer som annars inte skulle idrotta.

Tjejer ska få ta plats

Hallen ligger i ett område där få barn idrottar och det gör också att föreningen hoppas kunna locka grupper man annars inte skulle nå.

– Mycket handlar om att få in dem i den gemenskap som föreningslivet innebär. Det är viktigt att få med tjejerna för att visa att de också har rätt att ta plats.

Fler hallar behövs

I takt med att föreningen växer behövs också större ytor. Nu hoppas man på att kommunen ska haka på och fatta beslut om nya hallar.

– Det saknas hallar för att vi ska kunna genomföra så många träningar som vi skulle vilja. Just nu är det väldigt slitet och trångbott.

I klippet hör du några av föreningens tjejer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.