Hälften av polisutbildningens platser finns på Linnéuniversitetet i Växjö. Foto: SVT

Tomma platser på polisutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet poliser behöver bli fler. Men trots 6500 sökande till 550 utbildningsplatser, där hälften finns på Linnéuniversitetet i Växjö, så fylldes inte alla under höstterminen.

– Det är sorgligt. Det kommer att vara uppåt 30 färre poliser som utexamineras det året. När vi på skolan har platser och lärare för att ta emot fler så är det naturligtvis inte bra alls, säger Betty Rohdin, utbildningschef på polisutbildningen i Växjö.

Trots att det var över 6 500 sökande till de 550 platserna på polisutbildningarna i landet består höstterminens nya kull av 24 färre studenter än planerat. Det är andra terminen i rad som utbildningsplatserna inte fylls. I den kull som påbörjade utbildningen i januari var det 43 av 300 platser som inte fylldes. På Linnéuniversitetet i Växjö finns hälften av landets utbildningsplatser, 225 stycken.

För få reserver

– Polismyndigheten kan inte ta för givet att alla som kommer in tackar ja. Så har det varit tidigare men idag har unga flera alternativ. Man måste ta höjd för betydligt fler reserver, det har man inte gjort, säger Betty Rohdin till SVT Nyheter Småland.

Risken att fortfarande stå med tomma platser tre veckor in på terminen – den tidpunkt vid vilken man sätter stopp för efterantagningar – tänker myndigheten minimera med hjälp av årets lärdomar.

– Vi behöver bland annat bli bättre på att ha ett större reservuttag, säger Hanna Lagerholm, tillförordnad sektionschef vid Polismyndighetens HR/kompetens till TT.

Årets tomma platser ska inte bero på att för få sökande hållit måttet utan att så många har tackat nej att reservgruppen inte räckte till för att fylla upp för de som tackat nej eller hoppat av.

– Alla som klarade sökningarna har inte tillhört reservgruppen. Vi hade kunnat göra den gruppen större, vilket är en lärdom att ta med oss för nästa antagningsprocess, säger Lagerholm.

Ska bli lättare att byta lärosäte

En annan lärdom är att man behöver ha en bättre dialog med reserverna så att de inte är för snabba med att gå vidare med andra planer.

En tajtare dialog mellan de tre lärosätena i Växjö, Stockholm och Umeå skulle också kunna innebära att studenter i högre utsträckning kan byta platser med varandra under de tre första veckorna. Tanken är att det ska göra det möjligt för fler att tacka ja i ett sent skede, enligt Hanna Lagerholm.

Myndigheten inte oroad

Nästa år ska ännu fler polisstudenter tas in – först 800 till vårterminen och sedan ytterligare 800 till höstterminen.

Men trots årets problem tror man vid Polismyndigheten inte att det blir svårt att fylla alla platser. Närmare 8 400 personer har sökt till vårterminen 2017 och nästan 4 000 har kallats till tester hos Rekryteringsmyndigheten.

– Det kommer absolut att finnas 800 i det underlaget som kommer att kunna erbjudas en studieplats, säger Hanna Lagerholm, tillförordnad sektionschef vid Polismyndighetens HR/kompetens.

Antagningsprocessen justeras löpande

Polisutbildningen har de senaste fem år i genomsnitt haft 6 800 sökande per termin.

Flest ansökningar – drygt 9 000 – gjordes i januari 2011. Då hade inget intag gjorts till polisutbildningen terminen innan.

Lägst antal ansökningar – drygt 4 500 – gjordes i juni 2015. Då hade många tidigare sökande fått en så kallad spärrtid och kunde därför inte söka igen.

Till utbildningen som startar i januari 2017 har närmare 8 400 personer sökt. Av dem har nästan 4 000 kallats till Rekryteringsmyndigheten för tester.

Antagningsprocessen till polisutbildningen ses över och justeras löpande. Nu sker en stegvis anpassning till de regler som kommer att gälla vid en framtida högskoleutbildning höstterminen 2018.

Källa: Polismyndigheten, Rekryteringsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.