Den norra delen av sjön Bolmen Foto: Christian Iversen

Torkan bidrar till låga vattennivåer i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Torkan har bidragit till att vattennivåerna är lägre än vad de brukar vara i många av Smålands sjöar och vattendrag. Även grundvattennivåerna i de små vattenmagasinen ligger mycket under det normala.

Det är bland annat bristen på nederbörd och avdunstning som påverkar vattennivåerna i Smålands sjöar och vattendrag. Men det är inte bara sjöar och vattendrag som påverkas av torkan. Även grundvattennivåerna är lägre.

– Överallt så är det väldigt låga nivåer och på många håll historiskt låga nivåer. I och med att vi har så lite nederbörd och väldigt varma temperaturer, hög avdunstning så fylls det inte på. Utan det dunstar och försvinner vatten ur systemet och det gör att nivåerna sjunker, säger Anneli Andersson Chan, tillförordnad VA-chef på Växjö kommun.

Låga vattennivåer i Smålands sjöar

Bland annat har norra delar av sjön Bolmen torkat samtidigt som Helgasjön närmar sig de låga vattennivåerna som mättes under hösten 2016.

– Det som är speciellt är att det redan under första halvan av juli var tydligt lägre än vad det brukar bli på hela säsongen. Det är bara centimeter från det lägsta vi uppmätt på över 40 år. Det mesta pekar på att det blir ännu lägre i år, säger Andreas Hedrén.

SVT Nyheter Småland talade med sommarfirare och badgäster vid några av Växjös sjöar. Flera av dem berättade att de märkt av de låga vattennivåerna.

– Oh ja. Det skiljer sig mycket. Man ser ju på stenarna hur mycket det har sjunkit, säger Maj-Britt Johansson.

Grundvattennivåerna – mycket under det normala

Enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning, ligger grundvattennivåerna i de små vattenmagasinen mycket under det normala i hela Småland. De små vattenmagasinen förser de flesta vattendrag med vatten och en del sjöar regleras och hjälper i sin tur till att förse vattenmagasinen med vatten. För att de sjunkande vattennivåerna ska bromsa och till slut stiga igen behövs nu svalare temperaturer och nederbörd.

Jens Nilsson, projektledare på Emåförbundet, är oroad över hur snabbt nivåerna sjunker.

– De sjunker väldigt snabbt. Det är väl det som gör att vi är väldigt oroliga nu för de här grundvattenmagasinerna. Sen kanske nettot blir att de sjunker under sommaren i alla fall, men de sjunker naturligtvis väldigt mycket snabbare om det aldrig tillförs något uppifrån, säger Jens Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.