Foto: TT

Vall får skördas i förtid – riskerar att torka ut

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den långvariga torkan i länen vill många lantbrukare skörda sina trädor i förtid. Nu ger länsstyrelsen klartecken till det.

Länsstyrelsen i Kalmar län har beslutat om undantag från villkoret att inte skörda trädor inom de så kallade kompensationsområdena. Det är områden där ersättning för merkostnader och produktionsbortfall kan erhållas i koppling till exempelvis sämre odlingsförhållanden 

Till grund för Länsstyrelsens beslut om att tillfälligt häva skördeförbudet ligger den långvariga torkan. Risken är att det vall som odlas för att bli djurfoder ska torka ut och bli helt obrukbar som föda till boskapsdjuren längre fram under året.

Beslutet möjliggör nu för Kalmar läns bönderna att ta reda på sin skörd och att man slipper lösa problemet med djurens föda längre fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.