– Ja, det är ju det traditionella med hummer och oxfilé som folk efterfrågar, berättar Agneta Alfredsson som arbetar som färskvaruchef på Ica Maxi Norremark i Växjö.
Hennes telefon ringer ihärdigt där den sitter i byxfästet och kunderna samlas i jämn ström runt charkdisken. Någon pekar på löjrom, en annan på den stora röda hummern.
Är det någonting som sticker ut bland det folk efterfrågar?
– Nej, egentligen inte. Det är det vanliga som folk verkar vilja ha på bordet. Någonting med skaldjur till förrätt, som toast med löjrom till exempel. Sedan kött som huvudrätt. Jul och nyår är traditionsbundna högtider och det verkar som om man helst vill ha det som det brukar, säger Agneta Alfredsson.
Nyårsmaten väl genomtänkt
Hon berättar att det också är vanligt att människor beställer färdiga menyer till sitt nyårsfirande.
– Det finns ju de som gillar att laga mat, men så finns de ju de som inte riktigt har tid eller ork till det, säger Agneta Alfredsson.
Men desserten då?
– Det vet jag egentligen inte, men det verkar som om man väljer att fixa det själv hemma, säger hon.
Strax utanför Växjö bor Christian Snäcke och hans familj. De är bortbjudna under nyårskvällen men har lovat att fixa förrätten.
– Vi ska fixa en kräftstjärtsröra, säger han.
Gunlög Carlsson och Bosse Johansson ska fira nyår i lugn och ro hemma i Växjö, men nyårsmaten är ändå väl genomtänkt.
– Det blir hummer till förrätt, entrecote till huvudrätt och efterrätt vet jag inte ens om vi orkar med, säger Gunlög Carlsson.
– Sedan blir det skumpa vid tolv, så vi håller oss till det traditionella, säger Bosse Johansson.
”Det är ju bara en gång om året”
Styckmästaren Daniel Persson på City Gross i Karlshamn delar bilden av att folk håller sig till det traditionella på nyårsbordet.
– Oxfilé, entrecote, ryggbiff och fläskfilé går åt rätt mycket. Sedan går det faktiskt åt en del kalkon och anka också, säger han.
Även hummer, räkor och finare skaldjur säljs det mycket av inför nyårshelgen berättar han.
– Det känns som om folk lägger lite extra pengar nu till nyår, det är ju bara en gång om året, säger Daniel Persson.