Den misstänkte mannen är avstängd som tränare i idrottsklubben. Efter domen fallit ska idrottsklubben utreda den misstänktes lämplighet som tränare. Foto: SVT

Tränare i anrik idrottsklubb i Kronoberg åtalas för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En tränare i 20-årsåldern i en anrik idrottsklubb i Kronoberg åtalades under onsdagen för våldtäkt vid Växjö tingsrätt. Tränaren misstänks ha våldtagit en ung klubbkamrat på en fest i tränarens bostad.

Den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum den 10 juni i år efter en fest som ägt rum i tränarens bostad.

På festen fanns bland annat den unga klubbkamraten. När bara tränaren och klubbkamraten var kvar på festen ska tränaren ha gjort närmanden och våldtagit den unga klubbkamraten.

Dna-spåren har stor betydelse

Idrottstränaren har suttit häktad sedan den 11 juni och förnekar att han haft sex med tonårsflickan.

Men analyssvaren från Nationellt forensiskt centrum, NFC, visar att det förekommer dna som kopplar ihop tränaren med brottsoffret. Något som har stor betydelse i bevisningen, enligt åklagare Emma Berge.

– I just det här ärendet blir det av avgörande betydelse vad som framkommer i svaren från NFC, har åklagaren tidigare sagt i en kommentar till Smålandsposten.

Tränaren avstängd

SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med en person i idrottsklubbens styrelse som bekräftar att åtalet rör en av deras tränare. Klubben fick kännedom om den misstänkta våldtäkten den 10 juni.

– Det är en fruktansvärd situation och vi tar avstånd från brottet. Det går helt emot klubbens värdegrund, säger styrelseledmoten och berättar att alla som har haft någon typ av koppling till händelsen har blivit erbjudna krisstöd i form av en psykolog.

Den misstänkte är i nuläget avstängd som tränare i klubben. Efter domen fallit ska idrottsklubben – oavsett utfall – utreda den misstänktes lämplighet som tränare.

Om utredningen visar att mannen är lämplig som tränare, kan han då komma att återkomma som tränare i  klubben?

– Det kan jag inte svara på i nuläget. Vi tar ställning till det när utredningen är klar, säger styrelseledamoten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer