En tranfamilj har valt att stanna i Gårdby på Öland istället för att spendera vintern i Spanien eller Afrika. Foto: Karin Ahlgren SVT

Se tranfamiljen som väljer Öland före Spanien

Publicerad

Visste man inte bättre skulle man nästan kunna tro att det är vår på gång. I alla fall om man just nu befinner sig på sydöstra Öland. För dit har en tranfamilj anlänt sedan flera veckor tillbaka.

Det är troligen den milda och regniga hösten som gjort att tranorna beslutat sig för att avstå den flera hundra mil långa flygturen till Spanien, och istället firar vintern på Öland.

Det myckna regnandet gjorde att all majs inte kunde skördas i höstas, men den majsen är vad tranorna äter och mår gott på.

Att på håll få stå och se dessa stora ståliga fåglar spankulera omkring på den vattensjuka majsodlingen, trumpeta och göra en gemensam luftsväng innan de landar en bit längre bort på majsodlingen är helt fantastiskt. I synnerhet som det är januari månad och fåglarna egentligen skulle vara långt härifrån.

”Är fantastiskt”

Fascinationen för de övervintrande tranorna delas av ganska många, för byn Gårdby på sydöstra Öland har fått flera besök av fågelskådare sedan tranfamiljen valde Öland som sitt vinterviste.

Helena Lager bor i Gårdby och är själv fågelskådare.

Helena Lager bor i Gårdby och är fågelskådare. Foto: Karin Ahlgren SVT

– Jag tycker att det är fantastiskt att få se dem här i byn, nu under vintern, säger hon.

Helena är inte orolig att de ska fara illa.

– Nej, så länge det inte fryser så klarar de sig på egen hand och hittar den mat de behöver, säger hon.

Tranor

Tranan kan bli upp till 130 cm lång och har ett vingspann på över två meter. Normalt sett är de flyttfåglar och övervintrar i Spanien eller nordvästra Afrika.

I vissa delar av sydöstra Sverige firas tranedagen på våren, då barn får godis som det heter att  tranan kommer med. Och på många håll är tranans återkomst på våren ett av de allra viktigaste vårtecknen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.