Det är trångt på sjukhusområdet i Västervik. Därför vill Region Kalmar län gärna köpa Ellen Keyskolan. Foto: Västervik kommun

Trångt på sjukhusområdet i Västervik – då vill regionen köpa Ellen Keyskolan

Publicerad

Sjukhusområdet i Västervik är begränsat och i behov av att moderniseras. Nu vill politikerna utreda om sjukhuset kan ta över Ellen Keyskolans lokaler i framtiden.

– Västerviks sjukhusområde är inklämt av en kyrkogård, en järnväg och Ellen Keyskolan. Det gör det väldigt svårt att lösa framtidens lokalbehov, säger Christer Jonsson (C), vice ordförande i regionstyrelsen i Kalmar Län. 

”Väldigt bra lösning för oss”

Under onsdagen beslutade en enig regionstyrelse att ge regiondirektören i uppdrag att gå vidare med utredningen om ett eventuellt köp av Ellen Keyskolan i framtiden. 

– Uppdraget är att tillsammans med kommunen gå in i en process för att se hur förutsättningarna ser ut för ett framtida köp. Det skulle vara en väldigt bra lösning för oss, säger Christer Jonsson (C).

Bakgrunden till förslaget är att regionen fått signaler från kommunen om en samlokalisering av högstadieskolorna i Västervik. En plan som ligger fem till tio år framåt i tiden och skulle göra Ellen Keyskolan till salu.

Strategiskt bra placerad

Fastigheten som omfattar en area på 12 000 kvadratmeter är enligt regionen strategiskt bra placerad. Huvudbyggnaden skulle bland annat kunna användas för administration och träningslokaler, vilket skulle frigöra ytor inom sjukhuset till nya moderna vårdlokaler. 

Frågan om vidare utredning kommer nu skickas till regionfullmäktige. 

– Vi tog beslutet i enighet i styrelsen, så det finns inget som talar för att det blir ett annat beslut i fullmäktige, säger Christer Jonsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.