Trasmattan i fokus: ”Historien kortare än man tror”

Publicerad

Trasmattans historia är kortare än många tror. Det får vi reda på i en utställning på Lessebo bibliotek, där mattan gjord av trasor står i centrum.

De kallar utställningen ”Flygande mattor”. Överallt hänger mattor ner från taket, gjorda med olika tekniker och i olika material. Mattan, vars historia faktiskt är kortare än många tror.

– Det är många som tror att trasmattan är det ursprungliga hemvävda, men så är det ju inte, säger Kerstin Fröberg, som är en av arrangörer från ”Vi Kronobergsvävare”.

Trasorna gick till papper
Trasmattans historia är inte mer än ett par hundra år gammal. Innan dess användes trasorna i pappertillverkningen, åtminstone i bruksorten Lessebo.

– Speciellt inte här i trakten, eftersom här har vi ett pappersbruk. Man var skyldig att sälja alla sina trasor till papparsbruken fram tills att den nya träpappersmassan kom någon gång på 1850-talet, säger Kerstin Fröberg.

Karin Ingströmer
karin.ingstromer@svt.se

Trasmattans historia börjar först på 1800-talets mitt och senare hälft. I bondehemmen har den inte varit vanlig i mer än drygt hundra år. När tillgången på textilier ökade användes den också som skydd mot golvdrag, slitage och smuts.

Sveriges hembygdsförbund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer