Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Magkänslan drev Kaj Linnas advokat

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Magnusson är advokaten från Kalmar som under tre års tid har försvarat Kaj Linna som i dag är försatt på fri fot i väntan på den slutgiltiga domen den 15 juni. Att han jobbar som advokat i dag är mest en slump.

I tre år har Thomas Magnusson jobbat med ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall. Ett brottsmål där han hela tiden har känt sig övertygad om att Kaj Linna har varit dömd på felaktiga grunder.

– Varje gång som jag har börjat att tänka på det så har jag kommit fram till samma sak. Naturligtvis har jag inte bestämt kunnat säga att det kommer att bli resning i det här målet, men magkänslan har hela tiden varit att det här är speciellt.

Mördaren förtjänar livstid

Det var i april 2004 som två bröder blev misshandlade på sin gård i Kalamark utanför Piteå. En av bröderna dog av sina skador. Ett vittne pekade senare ut Kaj Linna som gärningsman vilket ledde till att Kaj Linna dömdes för mord. Kaj Linna har under de 13 år som han har suttit fängslad fått avslag på två ansökningar om resning. Nu har han fått resning och väntar bara på att hovrätten ska förkunna den slutgiltiga domen den 15 juni.

TV: Se hela inslaget här

Thomas Magnusson vågar inte vara helt säker på utgången bara därför att Linna har försatts på fri fot..

– Tänk om han får ett tidsbestämt straff i stället och blir släppt i för att han har suttit av tiden. Jag har själv hävdat att det här mordet är så fult så det förtjänar inget annat än livstid. Då måste den rimliga konsekvensen vara att genom att han blev släppt så måste han bli frikänd, säger Thomas Magnusson.

Blev jurist mest av en slump

Thomas började sin juristbana 1985 då han studerade juridik på Stockholms universitet. Det var en utbildning som han inte ens visste om att han hade valt därför att det blev fel redan när han fyllde i sin ansökan.

– Anledningen till att jag hamnade på juristlinjen var att jag fyllde i fel prioritering på ansökningsblanketten för jag hade fått för mig att jag skulle bli ekonom. Jag hade ingen aning om att jag hade fyllt i fel förrän jag hade kommit in på juristlinjen. Men sedan dröjde det bara några veckor tills jag kom på att det här är min grej, så livet är som ett bananskal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalamarksmordet

Mer i ämnet