En av länsstyrelsens besiktningsmän inspekterar ett misstänkt vargspår Foto: TT

Länsstyrelsens expert: ”Det är troligen en varg”

Publicerad

I söndags fotograferades det som enligt många liknar en varg i Attsjö öster om Växjö. Jan-Erik Johannisson är jägare och rovdjursspårare på länsstyrelsen och tror att det är en varg på bilden.

Jan-Erik Johannisson är jägare och rovdjursspårare på länsstyrelsen i Kalmar och Kronobergs län. Han har också varit på platsen och bekräftat att bilden är tagen där.

Tror du att det är en varg?

– Ja det tror jag. Att det är en hane är väldigt troligt, den ser kraftig ut på bilden. Han är nog några år gammal, säger Jan-Erik Johannisson.

Även Jens Frank, forskare vid institutionen för ekologi, ser stora likheter mellan en varg och djuret på bilden.

– Den har ett vitt fält runt munnen och en mörkare rygg än en hund. Sedan är de rödfärgade öronen typiska för vargar, säger han.

Finns det några hundraser som liknar djuret på bilden?

– Ja, en hundras är väldigt lik. Den är framavlad i Tyskland och Holland och heter Saarloos Wolfhond. Men jag tyckte det var mer som stämde in på en varg.

Individen som fastnat på bild liknar väldigt mycket en varg. Foto: Privat

Söker revir

Skulle det handla om en varg tror rovdjursspåraren inte att den är särskilt farlig för vare sig människor eller jakthundar.

– Vargarna här nere är inte så revirhävdande som uppe i Värmland eller mer norrut. De känner inte att de måste försvara sig mot andra vargar eller hundar. Här nere är det oftast vandringshanar som söker sitt revir så de har inte ett eget område, säger Jan-Erik Johannisson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet