Trolsk konst i skogskatedral

Uppdaterad
Publicerad

Djupt inne i skogarna mellan Älmhult och Tingsryd skymtar plötsligt änglar med skira metallvingar och tjärdoftande svarta träfjärilar.

Det är Enerydakonstnären Hans Hedlund som ställer ut skulpturer mitt i skogen.

– Det är i skogen mina grejer ska vara. Det finns inget som stör, här är skulpturerna i sin rätta miljö, säger Hans Hedlund.

Utställningen kallas ”Rester ur det förflutna” och innehåller både nyare och äldre arbeten. Bland ståtliga furor och murriga granar tittar ett blått metallhuvud fram.

En bit bort verkar en liten ängel beredd att lyfta från den barrtäckta marken. En fågel med en fjädervippa på huvudet tittar stint mot besökarna.

”Skapandet är enormt viktigt”

Mot ett grått stenblock vilar ett skelettartat mellanting mellan ängel och fisk.

– Min bästa stund är när jag arbetar. Då och då händer det att jag kommer in i ett tillstånd när jag glömmer tiden. Bara jobbar och jobbar. Skapandet är enormt viktigt för mig, säger Hans Hedlund.

I Spjutaretorp några mil öster om Älmhult ligger skogspartiet som kallas för Katedralen. Där visas utställningen som har förlängt öppettiden till den 22 september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.