Dave Karlsson samlar tistelfjärilar på Öland. Foto: Niclas Wimmerberg

Tropiska fjärilar invaderar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På Öland syns fler tistelfjärilar än någonsin och alldeles för tidigt, enligt insektsforskaren Dave Karlsson vid forskningstationen Linné på södra Öland.

– Ingen har sett så här mycket tistelfjärilar i Sverige och Skandinavien någonsin. Normalt sett ska det komma in några tiotusental men nu handlar det om minst hundra miljoner eller flera gånger det, säger han. 

Den subtropiska tistelfjärilen har en vandringscykel och börjar sin flytt från Mellanöstern och Nordafrika till norr om Medelhavet i en andra generation. Först i en tredje generation når den Skandinavien. Vanligtvis kommer ett fåtal hit i maj. Nytt i år är att en generation för tidigt kommit till bland annat Öland och dessutom i enorma antal. I och med att med att naturen inte är beredd på invasionen har tistelfjärilen inga eller få fiender och klarar sig därför bra här.

– Det här är ytterligare en signal för att vi bör ta klimatförändringarna på största allvar. 

Dave Karlsson menar att det den här gången handlar om tistelfjärilar vars larver lever på tistlar, vilket inte är ett probelm. Men att det nästa gång kanske handlar om exempelvis coloradoskalbaggar som äter upp all vår potatis eller morotsflugor som äter morötter.

– Det finns massor av andra arter som vi inte vill ha hit.

Fakta från Jordbruksverket

Tistelfjäril är en årlig invandrare från Sydeuropa och Nordafrika. Den har observerats så långt norrut som Svalbard.

Vingbredd 55-74 mm. Påminner ytligt om nässelfjärilen med gulröd grundfärg med svarta och vita tecken.

De tistelfjärilar som kommer till Sverige på våren, vanligen i maj eller juni, parar sig och lägger ägg på olika svenska tistelarter, ibland även på gråbo eller stockrosor. Utvecklingen från ägg till färdig fjäril tar ungefär två månader. De år med kraftig inflygning i maj och juni, som följs av varma och lagom torra somrar blir det många tistelfjärilar under sensommar och tidig höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.