Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Snökanonerna går för fullt blås i Hanaslövsbacken i Alvesta, ovanligt tidigt i år. Men trots mängder med naturlig snö så kan man ändå inte öppna slalombacken – ännu. Hör varför i klippet. Foto: Jan-eric Lundberg/SVT

Trots den tidiga vintern – därför öppnar inte slalombacken i Hanaslöv

Uppdaterad
Publicerad

Trots att snön kom tidigt i år så är den inte till mycket hjälp för skidanläggningen i Hanaslöv utanför Alvesta. De måste vänta på att snökanonerna har gjort tillräckligt med snö för att backen ska kunna öppna för skidåkarna. Den snön som fallit från himlen räcker inte för pistmaskinerna.

Vid Hanaslövsbacken i Alvesta går snökanonerna för fullt dag som natt. Markus Olofsson är ansvarig för backen i Hanaslöv och han har aldrig varit med om en så tidig start som i år.

– Vi lägger oftast lite snö i backen varje år i början av december så att vi kan få igång pulkabacken men att vi kan lägga så här mycket snö tidigt i december det har jag inte varit med om sedan jag började här 2010.

Natursnön inte till mycket hjälp

Natursnön som redan ligger decimetertjock runt backen är enligt Markus inte till mycket hjälp. Pistmaskinen behöver mycket mer snö än så för att kunna göra ett bra jobb och här duger bara kanonsnön som bör vara minst 100 centimeter för att maskinen inte ska sjunka ner och bara spruta sand och jord.

– Natursnön som har kommit nu blir bara tre centimeter packad snö, säger Markus Olofsson.

När det kommer till frågan om när backen kan öppnas för säsongen kan han inte ge något exakt svar.

– Jag tror inte att vi kan komma att öppna före jul det är mycket att göra innan dess, men om vi har tur kanske vi kan öppna i mellandagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer