Maddelene Nilsson och Daniel Jönsson är båda träningsintresserade. De har, tillsammans med två andra, startat en onlinetjänst där man sysslar med träning via en app. Foto: SVT

Rekordmånga nystartade företag 2020 – trots pandemin

Publicerad

Trots coronapandemin startades det rekordmånga nya företag i Sverige förra året. Maddelene Nilsson och Daniel Jönsson har startat ett företag som sysslar med träning via en app.

– Det är hemskt att vi har en pandemi i världen men samtidigt är den ganska gynnsam för vår del, säger Daniel Jönsson.

Under 2020 startades det 73 500 nya företag i Sverige, det är en ökning med 14 procent jämfört med 2019. Enligt Bolagsverkets statistik har det aldrig tidigare startats så många nyregistreringar av företag under ett enskilt år som under förra året.

Ser man på antal nystartade företag per län 2020 så startades det 1 027 nya företag i Kronoberg och 1 151 i Kalmar län. I Kronoberg såg man en ökning med 19 procent jämfört med 2019. I Kalmar län såg man en ökning med 16 procent jämfört med 2019.

Startade under pandemin

SVT Nyheter Småland har träffat två av nyföretagarna i Kronoberg. Deras företag sysslar med träning via en app och deras idé om att starta företaget stärktes av pandemin.

– Vi startade företaget mitt i pandemistarten. Eftersom vårt företag är en onlinetjänst så känns det helt rätt med tanke på att folk håller sig hemma och att man inte ska träffa så många, säger Maddelene Nilsson.

Se klippet för att höra Maddelene Nilsson och Daniel Jönsson berätta om varför de valde att starta nytt företag i pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.