Foto: Andreas Hillergren/TT

Cyberattack slog ut trygghetslarmen i kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen låg trygghetslarm för personer som har hemtjänst nere i flera småländska kommuner. På torsdagskvällen fungerade larmen som de skulle igen. Senare kom uppgifter om att en cyberattack slagit ut larmen.

– Företaget som har larmen har under natten identifierat problem som kräver omstart av larmen och det kan därför dröja ytterligare några timmar innan de fungerar igen, sa Sven Tholén utvecklingsledare på socialförvaltningen i Västervik och ansvarig för kommunens trygghetslarm i ett pressmeddelande på torsdagsförmiddagen.

Felet innebar att brukare inte kunde larma hemtjänsten under dagen. Även Mörbylånga, Emmaboda, Högsby, Växjö och Markaryds kommuner har samma leverantör av trygghetslarm.

Uppmanar anhöriga att ringa

I Västervik uppmanades anhöriga till personer med trygghetslarm att höra av sig till dem för att kolla så att de mådde bra.

Totalt berördes 150 kommuner runt om i landet av felet.

Vid 20-tiden på torsdagskvällen fungerade samtliga trygghetslarm igen.

– Det är jättebra, vi ville ju åtgärda det här problemet så snabbt som möjligt, det är viktigt för oss, säger Maria Khoksand, vd på  Careium, företaget bakom larmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.