Nihad Hodzic är verksamhetschef på socialförvaltningen i Ljungby. Foto: Peter Magnusson SVT

Tuffare assistansregler leder till fler boenden för funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler tvingas flytta in på boenden istället för att bo kvar hemma på grund av indragen personlig assistans. I Ljungby har man öppnat fler boenden för funktionsnedsatta efter Försäkringskassans tuffare tolkning av vem som har rätt till assistans.

– Vi var tvungna att ställa om ganska snabbt. Vi har bland annat skapat fler platser med särskilt boende. En av dem är ett gruppboende specialiserade på omsorgstagare med autism som är en grupp som drabbats hårt av de nya bedömningarna, säger Nihad Hodzic som är verksamhetschef på socialförvaltningen i Ljungby.

Tuffare tolkning

Personlig assistans är en insats inom lagen om LSS. Tanken är att personer med en omfattande funktionsnedsättning ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Ansvaret är delat mellan kommun och stat.

Rätten till personlig assistans bedöms bland annat efter hur mycket hjälp individen behöver med sina grundläggande behov.

Men under de senaste åren har flera vägledande domar från Högsta förvaltningsdomstolen lett till en tuffare tolkning av LSS. Och när många fått sin statliga assistansersättning indragen har istället kommunerna fått ett större ansvar.

Och konsekvenserna går emot LSS-lagens grundtanke, menar Nihad Hodzic.

”Man går ifrån tankar om ett självständigt liv”

– Man går ifrån tanken om ett självständigt liv. När ansvaret läggs på kommunerna till att hitta andra lösningar blir ofta alternativet servicebostad eller gruppbostad. Där måste omsorgstagaren istället bo med flera andra, säger han. 

Vad skulle behöva förändras för att ni som kommunen skulle kunna erbjuda personlig assistans vid fler fall?

– Lagstiftelsen måste förtydligas ännu mer. Nu har det uppstått olika tuffare tolkningar, bland annat av domstolsbeslut, säger Nihad Hodzic.

Den statliga utredningen som är tillsatt för att se över LSS-uppdraget ska redovisas senast den 15 december. Under tiden har regeringen fryst Försäkringskassans tvåårsomprövningar av assistansbeslut. 

Det här är LSS

LSS är en förkortning av ”lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade”.

Det är en rättighetslag som som infördes 1994. Den ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

LSS gäller för:

1. Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.

2. Personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.

3. Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.